Webinaarisarja ekosysteemeistä uudistumisen ja kilpailukyvyn vauhdittamisessa
OSA 2 - Ekosysteemien ja niiden kehittämisen menestystekijät. Millaista kyvykkyyttä kumppanuuteen tarvitaan?
Miten ekosysteemit toimivat ja millaisia kyvykkyyksiä kumppanuus edellyttää organisaatioilta? Alustuksessa käydään läpi erityyppisiä ekosysteemejä ja niiden elinkaaren vaiheita.
Lisäksi käydään konkreettisten esimerkkien avulla läpi ekosysteemien kehittämisen menestystekijöitä.
Kommenttipuheenvuoro: Jarl Matti Anttila, Jakamo
Alustusosuus tallennetaan ajattomasti hyödynnettäväksi Inton Youtube-kanavalle.
Webinaarisarja ekosysteemeistä uudistumisen ja kilpailukyvyn vauhdittamisessa
Into Seinäjoki järjestää kolmen webinaarin sarjan, jossa sukelletaan tutkitun tiedon ja alustusten sekä kommenttipu-heenvuorojen ja yhteisen keskustelun avulla ajankohtaisiin teemoihin ekosysteemikehittämisessä.
MIKSI?
Ekosysteemit vilisevät niin yritysten arjessa kuin tutkimuksessa ja julkisen sektorin kehittämispuheessa. Mutta mitä uutta ekosysteeminäkökulma tuo yrityksille ja muille tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatiotoiminnan parissa työskenteleville toimijoille? Ja mistä ekosysteemien kehittämisessä on lopulta kyse?
Innovaatiotoiminnan ekosysteemit kokoavat yhteen yrityksiä ja muita organisaatioita, kuten oppi- ja tutkimuslaitoksia ja julkisia toimijoita rakentamaan uutta osaamista, innovaatioita ja liiketoimintaa.
Webinaareissa on luvassa tietoa ja keskustelua mm. siitä:
- Miltä innovaatiotoiminnan tilannekuva Suomessa näyttää? Miten ekosysteeminäkökulma näkyy eurooppalaisessa ja kansallisessa innovaatiopolitiikassa? (OSA 1)
- Mitkä ovat ekosysteemien ja niiden kehittämisen menestystekijöitä? (OSA 2)
- Mistä elementeistä vaikuttava ekosysteemiyhteistyö ja vaikuttavuuden johtaminen muodostuu? (OSA 3)
Webinaarien toteutuksesta vastaa MDI:n johtava asiantuntija Valtteri Laasonen (HT). Laasonen on tutkinut ja kehittänyt erityyppisiä ekosysteemejä vuosikymmenen ajan ja työtehtäviensä kautta perehtynyt laajasti suomalaiseen tutkimus- ja innovaatiojärjestelmään ja sen toimijoihin. Laasosen väitöskirjassa tarkasteltiin innovaatiotoiminnan kyvykkyyksiä ja siirtymää kohti biotaloutta erityyppisissä yrityksissä ja tutkimus- ja julkisorganisaatioissa. Hän on toteuttanut vuodesta 2010 kymmeniä arviointeja ja selvitys- ja tutkimushankkeita kansalliseen ja alueelliseen innovaatiopolitiikkaan liittyen.
Seinäjoen innovaatioekosysteemisopimus
Kolmen webinaarin sarja toteutetaan osana Seinäjoen innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen aktivointihanketta. Nämä ovat osa toimiamme, joilla halutaan vahvistaa alueen toimijoiden ekosysteemikyvykkyyttä entisestään. Muita kokonaisuuden toimia ovat mm. Innovaatiostudio-haastattelut, yrityscaseja esittelevät toimialakohtaiset aamupalatilaisuudet sekä opintomatkat aktiivisesti ekosysteemitekemistä hyödyntäviin yrityksiin.
Innovaatiotoiminnan ekosysteemitekeminen on Euroopan unionin sekä Seinäjoen kaupungin osarahoittamaa toimintaa. Seinäjoen kaupungin Innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksella vahvistetaan vetovoimaisten osaamiskeskittymien rakentumista ja toimijoiden kytkeytymistä kansainvälisiin tki-verkostoihin ja arvoketjuihin. Sopimuksella kehitetään tiiviitä yhteistoimintaverkostoja, vahvistetaan osaamiskärkiä sekä lisätään tki-toiminnan vaikuttavuutta kaupunkilähtöisesti.