Pandemia on nostanut entuudestaankin tutun osaajapulan esiin, kun työtavat ovat muuttuneet ja maailmanlaajuinen irtisanoutumis- ja alanvaihtoilmiö on kiihtynyt. Yhä useampi yritys on herännyt kiihtyvään kilpailuun työntekijöistä, eikä kysymys ole nykyään pelkästään työntekijöiden saamisesta organisaatioon, vaan myös heidän talossa pitämisestään.
Ratkaisuja kilpailuun osaajista on haettava niin työn merkityksellisyyden kuin palkitsemisen kautta. Kiinnittämällä huomiota työntekijöiden motivointiin ja palkitsemiseen luodaan edellytyksiä yrityksen hyvälle tulokselle ja kasvulle. Puheenvuorossaan Mandatumin palkitsemispalveluista vastaava johtaja Kiisa Hulkko-Nyman pureutuu osaajapulan haasteisiin, ja jakaa neuvoja palkitsemisen parhaista käytännöistä.
Palkitsetko oikeista asioista?
Raha on edelleen suurin motivaation lähde työntekijän sitouttamisesta ja motivaatiosta puhuttaessa. Mandatumin hiljattain julkaiseman palkitsemistutkimuksen tulosten mukaan rahallinen palkitseminen on työntekijöille usein jopa suurempi motivaation lähde kuin yritysten johdossa arvioidaan.
Palkitsemisen perustan ja rakenteiden onkin oltava kunnossa, jotta oikeat henkilöt saadaan houkuteltua yritykseen, ja pidettyä heidän siellä. Mieti, millaisia tavoitteita yritykselläsi on ja miten nykytilannetta haluttaisiin kehittää. Onko palkkaus oikeudenmukaista ja palkitaanko oikeista asioista? Onko palkkaus kilpailukykyisellä tasolla?
Palkitsemisen halutaan ohjaavan yrityksen tavoitteisiin pääsyä, joten palkitsemisen on oltava niiden kanssa linjassa. On tärkeää, että työntekijät pystyvät myös seuraamaan tavoitteiden toteutumista, sekä ymmärtävät mistä palkitseminen koostuu. Jos palkkioiden määräytymisperiaatteita ei tunneta, palkitseminen ei myöskään motivoi tai vaikuta positiivisesti työnantajamielikuvaan.
Etuja niin työntekijälle kuin yritykselle
Palkitsemisen kokonaisuutta miettiessä kannattaa huomioida niin työnantajan kuin työntekijöiden näkökulma. Mandatumin vuoden 2022 palkitsemistutkimuksessa kävi ilmi, että työntekijät kokevat palkitsemisjärjestelmät selvästi motivoivammiksi kuin mitä työnantajat arvioivat. Esimerkiksi Palkkiorahasto on työntekijälle mieluisa ratkaisu, sillä rahastoon maksettavat palkkiot saa suurempina, kuin suoraan tilille maksetut käteispalkkiot, ja nostettavista varoista 20 % on verovapaata. Työnantaja puolestaan saa henkilöstötyytyväisyyden kasvun lisäksi palkitsemiseen käytettävissä olevat varat mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön.
Kun palkitsemisjärjestelmä on hyvin suunniteltu ja toteutettu, on yrityksellä merkittävä kilpailuetu työmarkkinoiden osaajapulassa.
Mitä puheenvuoro pitää sisällään:
Katsaus työvoiman saatavuuteen liittyviin haasteisiin nyt ja tulevaisuudessa
Palkitsemisesta vastauksia osaajapulaan
- Miten osaajia houkutellaan töihin ja sitoutetaan?
Palkitsemisen vaikuttavuus
- Miksi oikeanlainen palkitseminen on tärkeää?
Haluttuihin tavoitteisiin ohjaavan palkitsemisjärjestelmän rakentaminen
- Mitä tulee huomioida ja miksi?
Esimerkit hyvin ja huonosti toteutetuista palkkiomalleista
Kustannus- ja verotehokkaat palkitsemisen mallit
Tilaisuus on maksuton ja siihen sisältyy aamiainen.
Osana Inton vastuullisuustekoja, Juvenes on koonnut aamiaisen mahdollisimman vastuulliseksi.
Tarjolla on:
Luomujuustolla ja Atrian leikkeleillä sekä kasviksilla täytetty luomusämpylä
Luomujogurttipikarigranolalla ja luomuhunajalla
Luomuporkkanamehushotti
Reilun kaupan luomukahvia
Luomuteet
Tapahtumassa on käytössä no show -maksu.
Tilaisuus järjestetään Ravintola Ideassa, Frami D-rakennuksessa. Saapumisohjeet löydät täältä.
Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä Mandatumin kanssa.